Program navedenih radionica Udruge Kreativan trening autorice Ivane Marijančić ima pozitivno stručno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Radionice dramskog odgoja na koje možete doći kad ih voditeljica organizira u Zagrebu ili ih možete organizirati u svojoj sredini.

Ako ih želite organizirati u svojoj sredini, tada Vi pripremate svu logistiku za održavanje radionica, a detalje dogovarate s voditeljicom, te zatražite ponudu s detaljima, slikama materijala koji idu uz neke radionice i svim uvjetima organizacije na:  imarijancic@gmail.com

 

Dramske igre i vježbe U TIMSKOM RADU I UČENJU
Radionica namijenjena svima onima koji rade s djecom, mladima, odraslima, ili žele jednostavno poraditi na osobnom oslobađanju kreativnosti. Vježbe su primjenjive u nastavi, kao pomoć poticanja kreativnosti u nastavnom radu i raznom drugom kreativnom radu s grupama poput obrade raznih tema.
Radionica je koncipirana kao intenzivan edukacijski trening sastavljen od niza dramskih vježbi:
vježbe povjerenja, osvještavanje tijela kao scenskog znaka i sredstva izražavanja stavova i poruka, vježbe podrške i propitivanja stavova, zapažanja i memoriranja.
Vježbe su prilagodljive raznim sredinama i grupama, a kako bismo ih što više približili polaznicima, finale radionice je razmjena konkretnih ideja o primjeni i prilagodbi vježbi.

 

Dramske vježbe iz rada Augusta Boala: STEREOTIPI, PREDRASUDE
Vježbe iz bogatog opusa rada Augusta Boala, osnivača i izumitelja širokog međunarodnog pravca Kazališta potlačenih. Svoj bogat istrazivački rad Boal temelji na intenzivnom prakticiranju dramskih vježbi sa različitim grupama diljem svijeta. Godine 2008. Augusto Boal je zbog svog inventivnog kazališnog rada kojim je globalno utjecao na mnoge sredine i živote nominiran za Nobelovu nagradu za mir.
Radionica je koncipirana kao intenzivan edukacijski trening sastavljen od vježbi kroz koje istražujuemo stereotipe, predrasude, identitete i polaritete u grupi. Kroz dramske vježbe bolje ćemo upoznati svoje i tuđe identitete, osobne i skupne razlike i stereotipe, te stvarati prostor za demokratsko isticanje razlika i dijalog. Ovakav proces rada s raznim grupama, pogotovo s djecom i mladima, donosi osobno oslobađanje, porast osvještenosti za odnose što pridonosi intelektualnom napredovanju i spremnosti razrade strategija za djelovanje. Cilj ove radionice nije toliko učenje "kroz educiranje", već je učenje kroz osvještavanje "onoga što već znamo".
Namjenjena je svima onima koji rade s djecom, mladima, odraslima ili žele jednostavno poraditi na osobnom oslobađanju kreativnosti.

 

Dramske vježbe:  DIJALOG, FOKUS
Tematika: dijalog i fokus na sceni. Radionica namijenjena prvenstveno voditeljima dramskih grupa, ali i svima onima koji žele raditi na vlastitom oslobađanju kreativnosti.
Glavnina dijaloga na sceni ne očituje se u samome tekstu, a što sve čini intenzivan scenski dijalog, isprobat ćete kroz dramske vježbe u prvom dijelu radionice. U drugom dijelu trenirat ćemo scenske tehnike vezane fokus i pravila prenošenja fokusa na sceni, u tome će nam pomoći i rad s crvenim nosevima, a tehnike koje ćete proći ponijet ćete kao iskustvo primjenjivo u pripremi vaših budućih scenskih uradaka.

 

Dramske vježbe:  ZVUK
U vježbama koje ćemo raditi na ovoj radionici glavno izražajno sredstvo biti će: zvuk. Koristit ćemo zvuk kao sredstvo povezivanja, slušanja i zapažanja unutar grupe, kao umjetničku komponentu, te kao kreativan materijal za izražavanje već napisanog materijala. Kroz vježbe polaznici će ispoljiti kreativan potencijal koji s godinama postaje zapostavljen, a to je kreiranje zvukom. Vrlo inspirativna, dinamična, a na momente i opuštajuća radionica. Namjenjena je svima onima koji rade s djecom, mladima, odraslima, vode dramske skupine ili žele jednostavno poraditi na osobnom oslobađanju kreativnosti.

 

Dramske vježbe:  "IGRAJMO PRIČE!"
Radionica će biti koncipirana kao intenzivan edukacijski trening sastavljen od niza priča i načina nastajanja priča. Dramski odgoj je iskustveno učenje, pomaže osobama u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti, komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, otkrivanje i razvijanje sklonosti, formiranje stavova, te stjecanje i razvijanje društvene svijesti. Dakle, svrha dramskog odgoja je odgajanje i priprema za život. Upravo ovo navedeno možemo, osim dramskim igrama i vježbama, postizati pričanjem priča. Kako da djeca, mladi i odrasli ne budu samo slušatelji priča i kako da postanu aktivni sudionici, isprobat ćete na ovoj radionici.
Ovo nije radionica pripovjednog kazališta niti radionica o vještini pripovijedanja, već želimo polaznicima približiti kako postojeću priču otvoriti prema aktiviranju slušatelja i pri tome pokušati postići realizaciju nekih od odgojnih zadataka.

 

Dramske vježbe:  OD DRAMSKE IGRE I IMPROVIZACIJE DO PROBLEMSKE SITUACIJE I AKTIVNE PARTICIPACIJE

Na ovoj radionici upoznajemo više različitih načina kako od zabavne igre i slučajno nabačenih ideja doći do realnih primjera i problemskih situacija  koje onda možemo prikazati u sredini u kojoj djeujemo u vidu predstave ili kraćih prizora. Dobivene prizore pretvaramo u interaktivno kazalište, metodu Augusta Boala: Forum kazalište i druge metodologije participiranja. Izrazito pogodno za rad s višim razredima osnovnoškolaca i srednjoškolcima, a kratki prozori koji se ovim putem dobiju intenzivan su rad na samom satu, no mogu se prikazivati pred ostalim učenicima kao javne izvedbe i provesti interaktivno kazalište.

 

Dramske vježbe:  RIJEČI, RIJEČI... - verbalne vještine

Današnjica je puna ubrzane komunikacije u kojoj se služimo što kraćim i sažetijim porukama, a time i skraćivanjem rečenica i upotrebom brojnih kratica. Time ljudsko izražavanje postaje sve površnije, smanjuje se povezanost i gustoća rečenica, smanjuje se vještina osmišljavanja i pripovijedanja i osobni vokabular ne napreduje.

Na ovoj radionici ćemo se posvetiti kreativnim zadacima koji će nas poticati na izvlačenje bogatstva naših riječi, poigravanje i improviziranje riječima, te vježbe kojima ćemo poticati na pričanje priča sa što detaljnijim i maštovitijim opisima. Vježbe su naročito primjenjive za rad s djecom i mladima. Ne zaboravimo govoriti i pripovijedati u punom bogatstvu naših riječi !!!

 

Dramske igre i vježbe:  MAMCI

Dramske igre i vježbe često su mamci pomoću kojih osobe koje igraju zaborave na otpore koje imaju, zaborave na razmirice u grupi, na svoje strahove, sram i stres, jer su fokusirani na zabavan zadatak.

Prethodne radionice obiluju takvim vježbama, a na ovoj radionici još su dodatno selektirane lagane vježbe - mamci - koje se u svijetu koriste u radu s "težim" grupama, zadatci pomoću kojih pokušavamo osobe koje imaju otpor i teže komuniciraju navesti na pozitivnu suradnju.

Različite mamce radit ćemo u prvom dijelu radionice, a u drugom dijelu uvježbat ćemo postupak koji može poslužiti u odgojnom radu, u situacijama kada je važno donijeti odluku i kada imamo suprotstavljene strane.

Dramske igre i vježbe:  IGRICE

Dramske igre za grupnu motivaciju, brzo razmišljanje, razvijanje kreativnosti, verbalno i tjelesno izražavanje, primjenjive u bilo kojem trenutku sata kada želite dinamizirati grupu i potaknuti suradnju. Igrati ih možete s predškolskim i osnovnoškolskim uzrastom, a sasvim dobro funkcioniraju s mladima i odraslima jer igra nam je prirodan način spoznavanja i istraživanja i zaigranost ne bismo trebali izgubiti.

Ove dramske igre voditeljica je nazvala "Igrice" jer izvodi radionice sa svim uzrastima, a na ovoj radionici izdvojila je baš one igre koje je prvo upotrebljavala upravo s najmlađima.

Dramske vježbe:  "ŠTO AKO?"

U našem društvu puno se radi na prevenciji nasilja i neprimjerenog ponašanja i puno sati je provedeno koncentrirano na razgovore o negativnostima. Pada li zbog toga motivacijska podrška i poticanje na pozitivna djela u drugi plan? Ova radionica posvećena je igrama i vježbama koje će djecu, mlade, odrasle navesti na djelovanje u kojem su nekome pomagali, poticali ili jednostavno rekli nekome nešto lijepo. Okruženi smo brojnim negativnostima u svijetu i zato je neizmjerno važno u odgojnom procesu navoditi na humano djelovanje kako bi ostala spoznaja da smo učinili nešto dobro i kako bi ostalo upisano u iskustvo. Toga se igramo u prvom dijelu ove radionice kroz različite dramske vježbe.
Zatim ćemo proraditi neke primjere iz kompleta "Što ako?" u kojem se nalazi 100 početnih situacija za improviziranje koje su temeljene na kontrastima. Istraživat ćemo različite susrete i komuniciranje s novim likovima, te smjerove u koje situacije mogu krenuti, a za to je nužno potrebna aktivna participacija i promišljanje o situacijama i postupcima.
Tijekom radionice odigrat ćemo i dvije igre s karticama: "Tri, dva, jedan, oj!" i "Reci nešto lijepo" koje potiču lijepu prijateljsku komunikaciju, poticajan razgovor, kreativnost i timski rad. Svaka od ove dvije igre ima različita pravila i igra se na bodove.

SITUACIJSKE IGRE
U setu se nalazi se 400 kartica (100x29 mm, plastificiranih) podijeljenih u 3 skupine: Predmet (100), Lokacija (100) i Rečenica dijaloga (200). Uz njih je i 14 opisanih igara/vježbi, u kojima su zadatci za improviziranje, osmišljavanje prizora, razvijanje priča, razvijanje imaginacije, brzo snalaženje, zapažanje, slušanje, timski rad i prihvaćanje, kreativno izražavanje tijelom, poticanje vokabulara, aktivno promišljanje o situacijama. Cilj cijelog seta je poticanje kreativnosti.

Navedene igre/vježbe u svom radu mogu koristiti osobe koje u školama vode izvannastavne aktivnosti ili osobe koje u raznim udrugama, organizacijama vode kreativne aktivnosti sa svojim polaznicima.

Ova radionica je za odrasle, a ciljani uzrast za korištenje ovog kompleta je: djeca od 11 godina na više, mladi, studentska populacija, odrasli.

Dramske igre i vježbe: "A ŠTO U PARU?"

Niz radionica dramskog odgoja i poticanja kreativnosti koje voditeljica Ivana Marijančić provodi u Zagrebu i širom Hrvatske temelje se na radu u grupi: osoba je s drugima, pred drugima, promatra sebe i uči u interakciji s drugima i svatko je aktivan dio grupne dinamike, igara i vježbi. No tijekom tih dinamičnih radionica poneka polaznica bi znala pitati: "Dajem privatne instrukcije pa bih rado osvježila rad s nekom igrom u dvoje." ili "Radim samo s jednim djetetom (ili mladom osobom) i rado bih neku igru samo za nas dvoje." Na ovoj radionici proći ćemo mnogo upravo takvih igara i vježbi. Koncentracija, poticanje kreativnosti, verbalnih vještina, zapažanja i razvijanje osjećaja za rad s partnerom/partnericom, timski ili jedno "protiv" drugog (na bodove). Za radionicu "A što u paru" voditeljica je izdvojila vježbe koje je često radila u grupama raznih uzrasta, parovi su radili unutar grupe ili izvodili u paru pred ostalima, a iste igre i vježbe mogu izvoditi sasvim izolirano u paru.

U prvom nizu igara i vježbi parovima ne trebaju nikakva pomagala ili samo papir i olovka. U drugom nizu različitih igara i vježbi koristimo dva seta kartica (36 i 27 kom.).

 

PREZENTNOST: "Kad te gledam - vidim te, kad te slušam - čujem te"

Zvuči li vam poznato rečenica: "Predavanje mi je bilo dosadno." bilo da to kažu učenici/studenti za nečije predavanje ili predavač/predavačica sami za svoje predavanje. Možda ste nekada čuli ili komentirali da netko "nije dopro/nije doprla do ljudi" ili "govorio/govorila je samo za sebe".

Na ovoj radionici polaznici će kroz praktične kreativne vježbe na sebi osvijestiti što znači biti prezentan i zanimljiv pri izlaganju. Za dobro izlaganje, predavanje, prezentaciju, nije potrebno glumiti, već je potrebno BITI, te pri tome koristiti svoju autentičnost. Polaznici će kroz kreativne vježbe poticati vlastiti senzibilitet, raditi na vlastitoj ekspresivnosti, te osvijestiti razliku između običnog i zanimljivog predstavljanja. Vježbe koje će proći iskustveno, polaznicima mogu biti dobar osobni alat u svakodnevnom radu.

Dramske vježbe:  NIŠTA, NIŠTA, NEŠTO

Na ovoj radionici bavimo se dramsko-scenskim izričajem.

Poznat je izraz povezan s kazalištem i scenskim prikazima: manje je više. Čiste i ogoljene geste često su znakovitije i više nam kazuju nego težnja za gomilom pokreta i riječi. Ništa ćemo pretvarati u nešto. Naizgled nedefinirano, nesvjesno ili slučajno dovodit ćemo do konkretnijeg dramskog sadržaja. Također ćemo vježbati korisne konkretne scenske trikove koji od ravne i monotone dramske improvizacije mogu napraviti obrat i učiniti ih konkretnijima i napetijima.

Ove vježbe idealne su za poticanje kreativnosti. Također su pogodne za situacije kad voditelji/voditeljice dramskih skupina nemaju polazište u tekstu ili nemaju ništa za što bi se uhvatili, a željeli bi stvoriti dramske odnose i prizore.

 

TIMSKO PISANJE

Vježbe timskog kreativnog pisanja "Loesje" koje je osmislio nizozemski tim kreativaca, raširile su se diljem svijeta i prakticiraju se diljem škola i organizacija. Vježbe potiču suradnju i toleranciju, uvažavanje različitih mišljenja, a tijekom njih se svatko uspijeva izraziti kao jedinka i istovremeno sve teče kroz timski rad.​

U prvom dijelu radionice kroz timske vježbe sastavljamo nevjerojatne pričice, pjesme i poruke kroz strukturirane vježbe timskog pisanja, a u drugom dijelu radionice kroz proces intenzivnije radimo na javnim porukama. Javne poruke su svuda oko nas, na plakatima, na Facebook statusima, njima se poziva na djelovanje i pokušavaju postići promjene u društvu. Na ovoj radionici kroz vježbu radimo na pravilima za kreiranje kvalitetne pisane javne poruke, te postajemo osvješteniji i za taj dio naših svakodnevnih života.
Vježbe timskog pisanja preporučamo i u razradi raznih tema na satovima razredne zajednice ili građanskog odgoja.

 

IMPRO KAZALIŠTE - VJEŠTINA IMPROVIZIRANJA

Što je improvizacija?
Improvizacija = lat. improvisus = nepredviđen, nenadan, neslućen.
Potrebna je vještina da bi se zadovoljavajuća priča kreirala spontano. Mnoge od tih vještina prakticiramo od rođenja. Prisutnost, slušanje i zaigranost, koji su neophodni za improviziranje, možemo vidjeti kod četverogodišnjaka. Većini odraslih potreban je neki oblik treninga da bi ponovno uhvatili barem dio te autentičnosti.
Improvizatori uzimaju svoju inspiraciju od drugih i tako nalaze materijal za scene, hitro i bistro opažajući "sada i ovdje" i koristeći ono što već imamo. Dobivamo bogat tečan sadržaj. Te vještine ćemo na radionici učiti igranjem igara i osvještavati kada je situacija protočna, a kada blokirana, kad situacija zapinje, a kad timski rad ide naprijed.
Tijekom improviziranja, izvođače ne vodi napisani tekst, već oni igraju potpuno jedan s drugim, a da bi ishod bio pozitivan, potrebna je maksimalna angažiranost. Dok rade impro-vježbe, izvođači oslobađaju misli od uobičajenih mehaniziranih postupaka, oslobađaju sloj po sloj naučenog i krutog ponašanja i postepeno otključavaju dječju zaigranost i živahnost u sebi. Vježbe imaju specifična pravila, ishod je nepoznat i dijeli se direktno sa partnerima i publikom.
U svijetu impro-vježbe prakticiraju ljudi svih zanimanja i to je sastavni dio osobnog razvoja. Redovitim treninzima osobe u svojim radnim sredinama postaju fleksibilnije, prijemčivije i reagiraju s više lakoće. Često se impro-vježbe prakticiraju u sredinama u kojima je potrebno napraviti dobar tim, kao anti-stresna aktivnost, te sa osobama od kojih se u poslu traži brzo i kreativno reagiranje.