Opis metode rada: KAZALIŠTE POTLAČENIH – FORUM KAZALIŠTE

Metode kazališta potlačenih do sada se koriste u preko 100 zemalja svijeta. Koriste se u sredinama gdje vrlo poticajno djeluju na ljude u sučeljavanju s aktualnim problemima i mogućnošću djelovanja kroz kazalište. Ovaj model kazališta zamislio je i razvio '70tih godina istaknuti brazilski redatelj i kulturni aktivist Augusto Boal.

Najčešća tehnika kazališta potlačenih je Forum kazalište. Forum kazalište je okupljanje u kojem sudjeluju i "glumci" i gledatelji. Gledatelji tada nisu pasivna bića, već su pozvani zamijeniti protagoniste kako bi pronašli rješenja ili alternacije za potlačeni lik na sceni. Osnova su kratki forum-prizori koje prikazuju probleme određene zajednice i u kojima nisu ponuđena rješenja. Gledatelji daju svoje inicijative, aktivno su uključeni u izvedbu tako što zamjenjuju lica na sceni i improviziraju različite pokušaje u postizanju boljitka u prikazanoj problemskoj situaciji. Ne traži se "pravo" ili "idealno" rješenje, već je cilj istražiti što više mogućnosti. Nakon što se ljudi kroz ovu kazališnu tehniku pokušaju poigrati s raznim djelovanjima, moguće je da će im to biti podsticaj za djelovanje u stvarnom životu kada se suoče s istim problemom koji su imali u kazališnom forum-prizoru. Stoga je ova metoda vrlo popularna u svijetu i koristi se u najrazličitijim skupinama ljudi: u školama, u sredinama sa spečificnim grupacijama npr. ovisnicima, zlostavljanim ženama, zatvorenicima, sindikatima, stambenim zajednicama, sportskim klubovima, poduzećima, itd.

Forum kazalište nije oblik psihoterapije, već kazališna interaktivna igra. U forum-prizorima ne prikazuju se dublji psihološki problemi već problemi komunikacijske prirode, najčešće razni oblici nasilne komunikacije ili bilo kakav oblik tlačenja u kojem je jedna strana zakinuta za pravo na dijalog.

Cilj kazališta potlačenih je humanizacija čovječanstva. Prema Augustu Boalu, kazalište je jedno od osnovnih ljudskih djelatnosti, ono je unutarnji ljudski nagon. A kazalište pak nastaje kada čovjek uvidi da sam sebe može promatrati u akciji. On je glumac (akter) i gledatelj (promatrač) u istoj osobi. To mu dopušta kontrolu, a time i promjenu svog ponašanja, svog djelovanja. Na tom principu leži Forum kazalište. Osnova je – djelovanje, motiviranje gledatelja-glumca na akciju, na promjenu modela zadanog u forum-prizoru. Kroz djelovanje gledatelji-glumci promatraju sebe i tako uče iskustvom.

OPISNI PROGRAM DVODNEVNE RADIONICE:

- Niz dramskih igara i vježbi kojima je svrha stvoriti kompaktnu i složnu grupu. To su dramske igre i vježbe koje razvijaju povjerenje, komunikaciju pogledom, verbalnu komunikaciju, ritam grupe, kontrolu pokreta. Kroz ovaj dio radionice tijelo postaje aktivno, osviješteno i spremno biti osnovno scensko izražajno sredstvo. U ovaj dio spadaju i dinamične kreativne vježbe koje su modeli tlačenja, što je uvod u tehniku kazališta potlačenih tj. Forum kazališta.

- Kazalište skulptura ili kazalište slika. To je vrlo kreativan i poticajan dio radionice u kojem polaznici svojim tijelom prikazuju događaje i odnose, izražavaju svoja stanja i stavove, te se bave analizom istih. Prolazeći ovaj kreativan proces, grupa će doći do tema i formirat će priče za forum-prizore u kojima će biti prikazana aktualna problematika grupe, sredine ili pojedinca.

- Priprema forum-prizora. Pomoću dramskih metoda razvijaju se forum-prizori koje ćemo prikazati na javnoj izvedbi, fiksira se tekst, polaznici rade na biografijama svojih likova, te se rade Boalove probavalačke tehnike ili tehnike probe, pomoću kojih polaznici dobivaju dobru podlogu za gradnju svojih likova i scene, što je nužno potrebno za snalaženje u budućim improvizacijama s aktivnom publikom.

Na kraju radionice se obično dobiju dva ili tri uvježbana kratka forum-prizora s različitim temama tj. oblicima tlačenja, koji su specifični za grupu s kojom se radi.

- Javna izvedba na koju su pozvani svi zainteresirani ili vezani uz problematiku obrađenu u prizorima.

Tijekom radionice bit ćete upoznati sa ulogom džokera. Džoker je osoba koja je spona između "glumaca" i publike i koja koordinira zaustavljanje scena, razgovor i intervencije publike.